bekkenfysiotherapie den haag vergoeding verzekering 2023 gecontracteerd zorg goed
Header afbeelding

Adresgegevens

Frankenslag 347
2582HP Den Haag

Tel: 070-3318206

Medewerkers

Catherine van der Grijp-Baneke:
06-51649566

Christianne Keunen:
06-52685505

Marloes Reijman:
06-11871236

belangrijke informatie voor 2023

Belangrijke informatie over uw vergoeding. 

Zoals elk jaar hebben we ook dit jaar weer een contracteer ronde gehad met de zorgverzekeraars. Helaas blijkt het elk jaar het zelfde scenario waarbij de zorgverzekeraar een contract aanbied met eisen en daartegenover een vergoeding stelt. We kunnen niet onderhandelen over deze voorwaarden als individuele praktijk. En zodra we het als beroepsgroep proberen  wordt dit als kartelvorming gezien. De keus die overblijft is daardoor helaas wel of niet tekenen.

Voor ons staat u als patiënt centraal. Wij willen kwalitatief hoogwaardige én zinvolle zorg blijven bieden. Niet alle contracten boden ons die ruimte. Daarom hebben wij besloten om met een aantal zorgverzekeraars geen contract meer af te sluiten. Voor u zal het grootste verschil zijn, dat u in sommige gevallen de factuur eerst aan ons moet betalen waarna u  deze bij uw zorgverzekeraar kunt indienen.

 

Vergoedingen

U krijgt een deel of het gehele bedrag vergoed. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van uw zorgpolis. Er worden door de zorgverzekeraars diverse polissen aangeboden. Het grootste onderscheid wordt er gemaakt tussen een natura- en een restitutiepolis.
We zullen deze kort toelichten: Een naturapolis houdt in dat uw rekeningen door de zorgverzekeraar direct worden vergoedt en ‘‘u recht heeft op zorg’’. Deze zorgverzekeraar sluit hiervoor contracten af met de zorgaanbieders waaruit u kunt kiezen. Gaat u naar een zorgaanbieder die geen contract heeft met uw zorgverzekeraar krijgt u slechts een deel of in sommige gevallen niets vergoed.
Kiest u voor een restitutiepolis dan heeft u vrije keuze en kunt u ook behandeld worden in de niet gecontracteerde ziekenhuizen of door niet-gecontracteerde zorgverleners. Voor een restitutiepolis betaalt u soms een paar euro meer per maand, maar het geeft u meer keuze vrijheid en de kosten worden grotendeels of soms zelfs volledig vergoed.
Naast deze twee polissen bestaan er nog andere polissen. Dit is de Budgetpolis die lijkt op de Naturapolis maar met extra beperkingen en de Combinatiepolis waarin u voor sommige behandelingen wel en voor andere behandelingen niet naar een gecontracteerde therapeut mag.

Marktwerking

We begrijpen dat dit een verandering voor u is. Graag leggen we uit hoe we tot deze keuze zijn gekomen en wat dit voor u betekent. Sinds 2006 kent Nederland de ‘‘zorgverzekeringswet’’ die het oude ziekenfonds en particuliere stelsel heeft vervangen. Het doel was om meer marktwerking te krijgen. Want zo is de stelling; De beste manier om betaalbaarheid en kwaliteit van zorg te waarborgen, ook in de toekomst, is eerlijke concurrentie tussen zorgaanbieders. Laat ze maar vechten om de gunst van de klant. Met korte wachttijden, hoogwaardige specialisatie, goede bereikbaarheid, zorgzaam. De beste zorg voor de juiste prijs.

Maar dat heldere principe van een vrije marktwerking wordt verstoord door een ongelijke machtsverdeling in de sector. Waar het kartel van zorgverzekeraars de dienst uitmaakt. Zorgverzekeraars bieden een contract aan met meerdere voorwaarde. Zo bepalen zij middels het contract hoeveel behandelingen gegeven mogen worden, indien het gemiddelde omhoog gaat worden wij als zorgverlener gekort op behandeltarieven of zelfs beboet. Wij zijn van mening dat de zorgverzekeraar niet op de stoel van de zorgverlener moet gaan zitten.

Op dit moment worden de eisen die gesteld worden aan kwaliteit buitenproportioneel. Zo worden openingstijden, telefoontijden, praktijk inrichting, bereikbaarheid en wachttijden als kwaliteitseisen gesteld. Daarnaast waren er een aantal verzekeraars die wilde dat we data gingen aanleveren zodat ze meer inzicht hebben in het behandelen. Dit gaat ons echt te ver.

Om u de kwalitatief hoogwaardige en zinvolle zorg als altijd te kunnen bieden hebben wij de keuze van niet tekenen gemaakt. Kwaliteit heeft niets te maken met inrichtingseisen, openingstijden, binnen hoeveel dagen iemand een afspraak kan maken en enquêtes, maar met opleiding, bijscholing, expertise en ervaring.

Is een contractvrije therapeut wel goed?

In Nederland staat iedere therapeut verplicht ingeschreven in het Register voor Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg, ook bekend als het BIG-register. In het BIG-register staat beschreven of een persoon bevoegd is om te werken als therapeut. Hiervoor gelden bepaalde opleidings- en gedragseisen. Een therapeut moet altijd aan de kwaliteitseisen van het beroepsregister voldoen. Ook een therapeut die zonder contracten werkt. Om in dit register te komen en te blijven is de therapeut verplicht zich bij te scholen en een verplicht aantal uur als therapeut te werken. Heeft uw therapeut een specialisatie? Dan moet hij ook voor die specialisatie extra blijven bijscholen. Er zijn nog andere registers waar een therapeut zich kan inschrijven, zoals het Centraal Kwaliteit Register (CKR). Wij zijn allemaal BIG en CKR geregistreerd.

Tot slot 

Wij raden u aan om zelf goed na te gaan hoe u verzekerd bent en wat u eventueel vergoed krijgt. Hierdoor komt u niet voor verrassingen te staan. Voor tarieven verwijzen wij naar de wachtkamer of onze website. Heeft u naar aanleiding van deze informatie vragen, opmerkingen of suggesties, neemt u dan contact met ons op via e-mail of telefonisch.

 

 

 

In 2023 zal bekkenfysiotherapie Frankenslag geen contract afsluiten met de volgende zorgverzekeraars; 

 

  • Caresq (Promovendum, National Academic, Besured, Aevitae en Aon)

 

  • Eno (Salland Zorgverzekeringen en ZorgDirect )

 

  • Menzis (menzis, hema, anderzorg, PMA, Vink Vink)

 

  • De CZ groep ( CZ, nationale Nederlanden, OHRA, Just en CZdirect)

 

  • Onvz (PNOzorg en VvAA en Jaaah zorgverzekering)